Ιταλία: Άκυρα τα πέντε δημοψηφίσματα λόγω χαμηλής συμμετοχής

Άκυρα κρίθηκαν στην Ιταλία, τα πρόσφατα δημοψηφίσματα -5 στο σύνολό- που αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων και μεταναστευτικής ιθαγένειας, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων παρέμεινε κάτω, από το απαιτούμενο όριο. Συγκεκριμένα, μόλις λίγο πάνω από το 30% των εγγεγραμμένων πολιτών προσήλθαν στις κάλπες, απομακρύνοντας τα δημοψηφίσματα από το να θεωρηθούν έγκυρα και να δεσμεύσουν την πολιτεία.

Προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα, θα έπρεπε να ψηφίσει το 50% + 1 των εχόντων δικαίωμα.

Τα ζητήματα των δημοψηφισμάτων

Τα δημοψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία μετά από πρωτοβουλίες πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων που ζητούσαν αλλαγές σε δύο βασικούς τομείς:

Εργασιακά δικαιώματα: Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών, ήταν η αναθεώρηση κάποιων όρων των συμβάσεων εργασίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των εργαζομένων απέναντι σε απολύσεις και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ιθαγένεια: Προτάθηκε η διευκόλυνση της απόκτησης ιθαγένειας για παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ιταλία, ένα ζήτημα που διχάζει την ιταλική κοινωνία και πολιτική σκηνή.

Παρότι τα θέματα ήταν κρίσιμα και συζητήθηκαν έντονα στον δημόσιο διάλογο, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 30%, ποσοστό που είναι κατώτερο από το απαιτούμενο για την επικύρωση της ψηφοφορίας. Το όριο αυτό καθορίζεται στο 50% των εγγεγραμμένων πολιτών, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν δεσμευτική ισχύ.

Αν και η χαμηλή συμμετοχή σε δημοψηφίσματα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην Ιταλία, η αποχή αυτή εκτιμάται ως ένδειξη κόπωσης ή αμφιθυμίας του εκλογικού σώματος απέναντι σε σύνθετα και πολωτικά ζητήματα. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές αποδίδουν τη χαμηλή προσέλευση και σε έλλειψη ενημέρωσης ή κινήτρων, καθώς και σε κλίμα γενικής απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα.

Οι πρωτεργάτες των δημοψηφισμάτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι η αποχή, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απόρριψη των ζητημάτων, που έθεσαν προς συζήτηση. Αντίθετα, ζητούν από τις πολιτικές ηγεσίες να λάβουν υπόψη τους τα αιτήματα και να προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ορισμένοι εκπρόσωποι ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως μια «αποδοκιμασία» των προτάσεων που κρίθηκαν είτε υπερβολικές είτε διχαστικές, και επιμένουν στη διατήρηση, της ισχύουσας νομοθεσίας.

Leave a Comment