Η ροζ ελληνική σημαία και οι σφοδρές αντιδράσεις

Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με εντολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Γεραπετρίτη, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, που προκλήθηκαν.

Η ροζ ελληνική σημαία, αποτελεί μέρος της έκθεσης της Γεωργίας Λάλε, η οποία φιλοξενείται στο προξενείο και όπως αναφέρει η δημιουργός, με τον τρόπο αυτό ήθελε να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων, κατά των γυναικών. Η σημαία δημιουργήθηκε από σεντόνια που της δώρισαν, κακοποιημένες γυναίκες.

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια, απελπισμένες και φοβισμένες», αναφέρει η περιγραφή της έκθεσης.

Η εν λόγω σημαία όμως προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με το θέμα να φτάνει ακόμη και στην ελληνική Βουλή.

Το ζήτημα προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της Νίκης κ. Νατσιού, ο οποίος έκανε λόγο για γαλανόλευκη και μόνο ελληνική σημαία, που «βάφεται με κόκκινο μόνο, με το αίμα των ηρώων μας». Πλήθος κόσμου όμως ενστερνίστηκε την ίδια άποψη, με αποτέλεσμα να δοθεί η εντολή απόσυρσής της.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά τάχθηκαν ενάντια στην απόφαση του κ. Γεραπετρίτη, με τον κ. Κασσελάκη μάλιστα, να περασπίζεται τη ροζ ελληνική σημαία, παραθέτοντας μια φωτογραφία του έργου του Αμερικανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς από το 1990, που συνδυάζει τα χρώματα της Παναφρικανικής σημαίας με το σχέδιο της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αντιπροσωπεύσει την ταυτότητα, της αφρικανικής διασποράς.

Leave a Comment