Κ. Μαμουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέρασε το τελευταίο έτος, το πιο ταραχώδες διάστημα, στην ιστορία του. Η πτώση του ιδίως από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν κάτι που δε συναντάται συχνά. Πώς θα σχολιάζατε την εκλογή του κ. Φάμελλου, τη δημιουργία νέου κόμματος από τον κ. Κασσελάκη, τον πόλεμο που αναμφισβήτητα δέχθηκε, αλλά και τη δική σας απόφαση να παραμείνετε στην παράταξη, μέσα σε ένα τσουνάμι αποχωρήσεων στελεχών;
Θα μου επιτρέψετε να μην σταθώ σε όσα έγιναν χθες, αλλά σε όσα οφείλουμε να πράξουμε σήμερα και αύριο. Και σε αυτό το πλαίσιο, αφού επισημάνω ότι σύμφωνα με την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να εστιάσω στο ότι είμαστε πλέον όλοι αποφασισμένοι να απαντήσουμε στην κοινωνική απαίτηση για σοβαρή αντιπολίτευση και για κατάθεση προτάσεων που θα αποτελέσουν τις λύσεις διεξόδου, από τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ. Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός αξιόπιστου κόμματος, που θα μπορεί να εκπροσωπήσει κάθε πολίτη. Στόχος μας, αλλά και κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα, είναι η δημιουργία της νέας και αξιόπιστης πρότασης κυβερνησιμότητας στη χώρα για τις επόμενες εκλογές.
Σας προβληματίζουν καθόλου οι δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ;
Κάθε δημοσκόπηση αποτελεί μια απεικόνιση της στιγμής. Φυσικά και προβληματίζει, ας μην ξεχνάμε όμως και όσα έχουν προηγηθεί. Με αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα δημοσκοπικά δεδομένα.
Η τοποθέτησή σας για το φορολογικό νομοσχέδιο ήταν αιχμηρή, τονίζοντας πως πλήττει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται, να τα βγάλουν πέρα. Ποιο όμως εναλλακτικό, κοστολογημένο πρόγραμμα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πρόταση της κυβέρνησης;
Με το Φορολογικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε ότι το Δημόσιο συνεχίζει να σωρεύει υπερ-έσοδα από την έμμεση φορολογία, την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το αν θα βγει ο μήνας. Είναι γεγονός ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ μειώνει τα εισοδήματα των πολιτών και ταπεινώνει την αγοραστική τους δύναμη. Αυτό φάνηκε και στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη σώρευση υπερκερδών στο ελληνικό δημόσιο, τη σώρευση υπερ-εσόδων, έσοδα βέβαια που προέρχονται ουσιαστικά από την υψηλή φορολόγηση μέσω των έμμεσων φόρων. Με τον ΦΠΑ ακόμα σε πάρα πολύ υψηλά ευρωπαϊκά επίπεδα στο 24% κι έναν πληθωρισμό να μην μπορεί τα τιθασευτεί. Και ποιοι χρηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια; Οι ίδιοι οι πολίτες.
Αλλά και ο προϋπολογισμός του 2025 που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής 15/12, επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς μνημονίων αλλά χωρίς μνημόνιο. Περιλαμβάνει 2,5 δισ. περισσότερους φόρους, αύξηση των έμμεσων φόρων, απομείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, 3 δισ. οφειλές του κράτους σε ιδιώτες, διατηρεί της Ελλάδα ως την ουραγό χώρα στις επενδύσεις, εκτροχιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και παραδίδει την χώρα στα καρτέλ των τραπεζών, της ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και των έργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων, εδώ και καιρό. Προτάσεις που περιλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και έχουν φέρει αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα την μείωση του ΦΠΑ που υλοποιήθηκε στην Ισπανία με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ή την φορολόγηση των υπερκερδών των καρτέλ. Αλλά, δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά αρνείται να τις εφαρμόσει.
Πριν κάποιο διάστημα, τονίσατε στη Βουλή την ανάγκη, αντιπλημμυρικών έργων στο νομό Ηρακλείου. Τα φυσικά φαίνομαι και οι συνέπειες που αφήνουν πίσω τους, είναι νωπή πληγή για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Στο πλαίσιο Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, επεσήμανα το γεγονός ότι οι πλημμύρες είναι οι πιο συχνές και οι πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης ότι μέσω της χρηματοδότησης και της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε προληπτικό επίπεδο, οι καταστροφικές τους συνέπειες μπορούν να μετριαστούν. Με αυτά τα δεδομένα, ζητούσα απαντήσεις σχετικά με το εάν και ποια έργα της Περιφέρειας Κρήτης θα προχωρήσουν και εαν εγκριθεί η αίτηση χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποια είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει χορηγηθεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης κατά το τρέχον έτος και τι ποσό έχει προϋπολογισθεί για το 2025.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να αναλάβει τις ευθύνες της αφήνοντας αθωράκιστη την Κρήτη μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται όχι μόνο να τα βγάλει πέρα μόνη της αλλά συναντά και τα κυβερνητικά εμπόδια στην εξεύρεση απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων. Η ευθύνη για ότι ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια βαρύνει την Κυβέρνηση.
Πολύς λόγος γίνεται για την εξωτερική πολιτική και τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα, το σχόλιο του κ. Σαμαρά πάνω στο θέμα, αποτέλεσε μια από τις αιτίες διαγραφής του, από τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς πώς αξιολογείτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η κυβέρνηση πασχίζει να ¨εξαγοράσει¨ για εσωτερική πολιτική κατανάλωση τα γνωστά και ως ¨ήρεμα νερά¨ στο Αιγαίο, προσφέροντας στην γείτονα μια παράλληλη ατζέντα, η οποία είναι μακριά απο την Εθνική γραμμή της χώρας. Το επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι. Και όχι μόνο αυτό. Δεν διστάζουν να αποσαφηνίσουν και το τι συζητάνε με την Ελληνική διπλωματία, ανοίγοντας θέματα που ποτέ άλλοτε Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ανοίξει. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου απέναντι τις Τουρκικές προκλήσεις-διεκδικήσεις δεν αρκεί. Η θέση μας είναι ότι το Διεθνές πρέπει να εφαρμόζεται και στην πράξη. Οι εσωκομματικές εξελίξεις στην κυβερνητική παράταξη επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη διάσταση απόψεων αλλά κυρίως ότι κυβέρνηση πράγματι κάνει παράλληλες συζητήσεις με την Τουρκία.
Συνέντευξη με τον Χάρη Μαμουλάκη, βουλευτή Ηρακλείου και Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία