Γιατί οι ενήλικες παρακολουθούν σειρές κινουμένων σχεδίων;

Κι όμως, τα κινούμενα σχέδια δεν είναι μόνο για παιδιά!

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων απολαμβάνει τα λεγόμενα παιδικά στην τηλεόραση και πολλοί εξ αυτών μάλιστα, αναμένουν τα πρωινά του Σαββατοκύριακου για το λόγο αυτό.

Δεν είναι κάποιο είδος παλιμπαιδισμού και είναι απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι σειρές και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, επιτρέπουν στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να ταξιδέψουν στα παιδικά τους χρόνια, αισθανόμενοι έστω και για λίγο αγνοί, αυθόρμητοι και χωρίς πολλές έννοιες. Όταν μάλιστα βρίσκονται στο πατρικό τους σπίτι και χαίρουν της περιποίησης της μαμάς, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανέμελα.

Επίσης, τα περισσότερα από τα έργα αυτά, δεν κρύβουν κατά βάθος τόση αθωότητα. Ασχέτως αν σε μικρότερη ηλικία δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλά από αυτά παρατηρείται υποβόσκουσα βία, κυνηγητό, αγώνες πάλης και εξουσίας, ανταγωνισμός ακόμη και μεταξύ νεαρών κοριτσιών και πολλά ακόμη.  Άρα λοιπόν ένας ενήλικας που μπορεί να αντιληφθεί τις καταστάσεις αυτές και τις έχει βιώσει ή συνεχίζει να τις βιώνει, τις βλέπει από μία πιο ανάλαφρη σκοπιά, πολλές φορές μάλιστα διακωμωδώντας τες.

Μια άλλη πολύ απλή και επιφανειακή αιτία, είναι οι ωραίες και γεμάτες χρώμα εικόνες ή η ωραία σκηνοθεσία πολλών εξ αυτών των ταινιών. Υπάρχουν αρκετά παιδικά σίριαλ με ωραίους διαλόγους, σενάριο και πλοκή. Εξάλλου δεν είναι λίγες παιδικές ταινίες που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, παιγμένες από ανθρώπους.

Όπως και να έχει, η παρακολούθηση παιδικών ταινιών είτε γίνεται περιστασιακά, είτε πιο συστηματικά, δεν κρύβει τίποτα περίεργο και ανησυχητικό. Αποτελεί ένα όμορφο και σύντομο ταξίδι στα παιδικά χρόνια και τις αναμνήσεις, στην ανεμελιά και στη μειωμένη γνώση και αντίληψη, πολλών εκ των δυσκολιών της ενηλικίωσης.

Σε οποιαδήποτε άλλωστε ηλικία και μέχρι τα τέλος της ζωής, ποιος δεν κρύβει ένα παιδί μέσα του…

Leave a Comment