Εκδρομή στο Μονόλιθο Ρόδου

Ο Μονόλιθος είναι ένα μικρό και όμορφο χωριό στο νησί της Ρόδου, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Έχει πολύ λίγους κατοίκους και διοικητικά ανήκει, στο δημοτικό διαμέρισμα Ατταβύρου.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του βουνού Ακραμύτης  -συνέχεια της οροσειράς Ατταβύρου- σε υψόμετρο 823 περίπου μέτρων.

Το βασικό αξιοθέατο του χωριού είναι, το ενετικό κάστρο, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μονόλιθο. Είναι ένα από τα τέσσερα ισχυρότερα φρούρια, της Ρόδου. Για να το προσεγγίσει κανείς, πρέπει να ανέβει μια πέτρινη σκάλα, στο βράχο. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 1476 από τον Μάγιστρο Ντωμπυσόν, πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου. Πάνω στην πύλη του, βρίσκεται ακόμη η ασπίδα με το οικόσημο. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται  μια εκκλησία  προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα και κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, πραγματοποιείται πανηγύρι.

Άλλα αξιοθέατα είναι, το πέτρινο κτίριο της Χωροφυλακής που πλέον λειτουργεί ως εργαστήριο, της Ομάδας Ανασκαφών της αρχαίας Κυμισάλας.

Επίσης, η παραλία με την ονομασία Φούρνοι που, την οποία μπορεί κανείς να αντικρίσει και από ψηλά και χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πέτρες, που την κοσμούν.

Παραλία Φούρνοι

Λευκά πέτρινα σπίτια, ηρεμία, πανοραμική θέα από το κάστρο και όμορφες μυρωδιές λουλουδιών, είναι σίγουρα λόγοι, για να επισκεφθείτε το Μονόλιθο!

Leave a Comment