Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και σπουδαίο έργο.

Γεννημένος το 1925 στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα, άλλαξε αρκετούς τόπους διαμονής κατά την παιδική του ηλικία, με μακροβιότερη, τη διαμονή του στην Τρίπολη και την Ηλεία. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του, αν μπορούσε να αναβιώσει κάποια στιγμή της ζωής του, θα ήταν αυτή στον Πύργο Ηλείας. Καθισμένος σε ένα τραπέζι με την οικογένειά του, να τους μαθαίνει το τελευταίο του τραγούδι και κατόπιν να το τραγουδούν όλοι παρέα.

Πέρα από μουσικοσυνθέτης υπήρξε διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός. Διετέλεσε αρκετές φορές βουλευτής αλλά και υπουργός, με το ΚΚΕ και τη ΝΔ. Όπως έγινε γνωστό από την επιστολή που έστειλε στο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ήθελε να φύγει από τη ζωή σαν κομμουνιστής. Αφήνοντας πίσω τα μικρά και τα σημαντικά, ο κόσμος ήθελε να τον θυμάται σαν πατριώτη και αγωνιστή της πατρίδας. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, τον τόπο καταγωγής του.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία του, αναρίθμητα. Όπως για παράδειγμα το χρυσό μετάλλιο στο Φεστιβάλ της Μόσχας για την «Πρώτη Συμφωνία για πιάνο και ορχήστρα», το 1957. Οι στίχοι και οι συνθέσεις του ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, σκορπώντας συγκίνηση. Μεγάλα ταλέντα και φωνές του πλανήτη υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του και δάκρυσαν στο άκουσμα των στίχων του. Στίχων βγαλμένων από την ιστορία μιας πληγωμένης Ελλάδας, που με την τέχνη του, υπηρέτησε όσο λίγοι. Μεγάλο του “αγκάθι”, το μακεδονικό. Πάλεψε, στεναχωρήθηκε, πόνεσε και δήλωσε πως η μέρα που θα πάρει άλλη χώρα την ονομασία της Μακεδονίας, θα ναι ημέρα ντροπής. Βραβείο έλαβε και για την ακτιβιστική του δράση το 1983, αυτό, “της Ειρήνης του Λένιν”.

Από το πρωί, έξω από το σπίτι του συρρέει πλήθος συγκινημένου κόσμου. Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης, κηρύχθηκε 3ημερο εθνικού πένθους.

Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021

Leave a Comment