Δια-στροφές και Δια-δίκτυο

Δεν είναι λίγες οι φορές που το μυαλό ενός ανθρώπου παίρνει ανάποδες στροφές, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους γύρω του. Είναι αξιοθαύμαστο το τι μπορεί να δημιουργήσει ένας άνθρωπος, αν το θέλει πραγματικά. Έχει απίστευτες ικανότητες και μπορεί να φτάσει στην τελείωση του Αριστοτέλη, στο ύψιστο αγαθό, την ολοκλήρωσή του.

Ο άνθρωπος ωστόσο, δεν είναι ικανός μόνο για τα καλύτερα. Έχει και αρνητικές καταβολές. Όσο ικανός είναι για την επίτευξη του μεγαλύτερου καλού, άλλο τόσο είναι και για την διάπραξη, της πιο ειδεχθούς πράξης. Ο λόγος φυσικά γίνεται για τα είδη διαστροφών, που διαταράσσουν τα γαλήνια νερά της ανθρώπινης ύπαρξης, μετουσιώνοντας τα χαρισματικά και νοήμονα όντα του πλανήτη σε κτήνη, που αποσκοπούν στην ικανοποίηση, των φετιχιστικών επιθυμιών τους.

Με την πρόοδο των τεχνολογικών μέσων, η δουλειά των διαταραγμένων αυτών προσωπικοτήτων γίνεται ευκολότερη και ως εκ τούτου, τους βοηθά να αποκτούν πρόσβαση σε ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ακατάλληλου υλικού. Οι υπολογιστές πλέον έγιναν φθηνότεροι, πιο προσιτοί, εφοδιασμένοι με κάμερες και άλλα μέσα που προωθούν την επικοινωνία. Εκατομμύρια ανήλικα παιδιά χειρίζονται αυτόματα τις νέες τεχνολογίες, σερφάροντας ατελείωτες ώρες στον κυβερνοχώρο. Θα έλεγε κανείς πως χρησιμοποιούν τα νέα μέσα περισσότερο και από όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, με αποτέλεσμα κανείς να μην ελέγχει τι βλέπουν, ποιος τους βλέπει, τι κοινοποιούν, με ποιους συνομιλούν. Το πρόβλημα κυρίως έγκειται στην συνεχή απασχόληση των γονιών με άλλες δραστηριότητες (δουλειά, υποχρεώσεις) καταφεύγοντας έτσι στην αγορά μίας συσκευής, για να απασχολεί τα παιδιά τους.

Στο διαδίκτυο πλέον κυκλοφορούν άπειρα sites, που προσβάλλουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες, υποβαθμίζουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και ευτελίζουν κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες σχεδόν όλες τις φορές αναλαμβάνουν τον ρόλο της υποτακτικής γυναίκας, που δεν μπορεί να αντιταθεί στην βούληση του άντρα. Τέτοια πρότυπα προφανώς και καταγράφονται στο υποσυνείδητο των εφήβων, οι οποίοι αποκτούν μία λανθασμένη αντίληψη για τη ζωή και τον έρωτα. Σαφώς και το υλικό αυτό δεν είναι η κατεξοχήν αιτία αυτού του φαινομένου, σίγουρα όμως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία, του νεαρού ατόμου.

Κρίνεται σημαντική η συνειδητοποίηση της μη χρησιμότητας ύπαρξης τέτοιων υλικών στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν αν ζημιώσουν ανεπανόρθωτα το άτομο και τον ψυχισμό του. Έπειτα, τα παιδιά κυρίως, ως αυριανοί συνεχιστές και δημιουργοί ενός πιο ευοίωνου μέλλοντος, θα πρέπει να απέχουν από τα σενάρια όλων αυτών των ταινιών και σελίδων του διαδικτύου, αλλά και από την παρακολούθησή τους. Υπάρχουν τόσοι τρόποι ευχαρίστησης και ένας από αυτούς είναι η καλλιέργεια υγιών σχέσεων, ερωτικών και μη.

Η απόλαυση που προσφέρει τόσο απλόχερα το ίντερνετ και οι ακατάλληλες σελίδες του, είναι τόσο παροδική και υποτυπώδης μπροστά στην πραγματική αγάπη και τον έρωτα. Όταν γίνει αντιληπτό από τα σημερινά παιδιά, σίγουρα το μέλλον της κοινωνίας, θα σκιαγραφηθεί πιο λαμπρό.

Από Μιστιλόγλου Σπυριδούλα

Leave a Comment