Ο αθλητισμός συμβάλλει γενικότερα στην ποιότητα ζωής, στη βελτίωση της σωματικής υγείας, στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και στην επίδραση της ψυχικής ισορροπίας. Ξεκινώντας ήδη από την εποχή της αρχαίας Αθήνας, είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός ως θεσμός κατείχε ιδιαίτερη αξία με παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Συγκέντρωνε χαρακτηριστικά όπως πειθαρχία, αντίληψη, σωματική ικανότητα και ψυχική ευεξία. Επιπλέον, η καλή φυσική κατάσταση ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα σώματά τους για να επιβιώσουν, είτε για να μετακινηθούν, είτε για την εύρεση τροφής, είτε για την επιβίωση από τα ζώα. Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως και συμβάλλει θετικά σε διάφορους τομείς της ζωής.
Καταρχήν, ο αθλητισμός προάγει τη συναδέλφωση των λαών και την ειρήνη, ενώ συμβάλλει στη μείωση των ρατσιστικών φαινομένων καταγωγής, χρώματος και θρησκείας. Η συγκέντρωση των αθλητών σε κοινό τόπο, η συνεργασία σε περιόδους διεξαγωγής αγώνων, δίνει στους νέους μια ευκαιρία να διαμορφώσουν τη δική τους αντίληψη για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ισότητας. Εξάλλου, βασική αρχή του αθλητισμού είναι το ευ αγωνίζεσθαι, να αγωνίζεται δηλαδή κανείς με έντιμο τρόπο. Οι αθλητές εκπαιδεύονται να παίζουν δίκαια, να προσέχουν τους πειρασμούς, να σέβονται την άποψη των συναθλητών τους και των αντιπάλων, των φιλάθλων και του περιβάλλοντος. Το χρονόμετρο μαθαίνει την αξιοκρατία, η σφυρίχτρα του διαιτητή την εμπιστοσύνη και οι κανονισμοί των αθλημάτων, τα όριά μας στην κοινωνία.
Επιπλέον, μέσω ενός αθλήματος οι νέοι μαθαίνουν την αξία του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας, της πειθαρχίας και του ευγενούς ανταγωνισμού. Ανακαλύπτουν τα όρια τους, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να πιστεύουν στους εαυτούς τους και τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να διαχειρίζονται την αποτυχία. Όπως και στη ζωή, έτσι και στον αθλητισμό, η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει και είναι αποδεκτό. Αυτό που διδάσκονται οι αθλητές είναι να αποδέχονται την ήττα, να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να συνεχίζουν με ακόμα υψηλότερους στόχους. Επίσης, ο αθλητισμός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και στόχους.
Ωστόσο, η πιο σημαντική επίδραση του αθλητισμού αφορά στην ψυχική ηρεμία και ισορροπία των ανθρώπων. Μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, συμβάλλει στην εκτόνωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, καθώς και στη διαχείριση του θυμού. Μέσω του αθλητισμού, μπορεί κανείς να εκτονώσει τα εσωτερικά του συναισθήματα, αυτά που ίσως να μην μπορούσε ποτέ να εκφράσει λεκτικά. Αποτελεί ένα μέσο για να ξεφύγει από δυσάρεστες σκέψεις, να ηρεμήσει, να βρει τον εαυτό του και πολλές φορές να υπερνικήσει τους φόβους του. Επιπλέον, ένα άθλημα αποτελεί το μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να ανακαλύψει εκ νέου τα όρια του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του, να αισθανθεί ικανός και αποδεκτός και να καλλιεργήσει υψηλά ιδανικά και αξίες.
Συμπερασματικά, ο αθλητισμός είναι το κατάλληλο μέσο για να μπορέσει κανείς να βρει την ψυχική του ισορροπία, να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εξάλλου, από τη στιγμή της γέννησής του ο άνθρωπος, φαίνεται να είναι κατασκευασμένος για φυσική άσκηση: μπουσουλάει για να εξερευνήσει το χώρο του, χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να εκτονωθεί και να εκφραστεί και έχει μια ενδόμυχη ανάγκη να διοχετεύσει την ενέργειά του. Επομένως, θα ήταν καλό οι γονείς να κινητοποιούν από νωρίς τα παιδιά τους να ασχοληθούν με μια αθλητική δραστηριότητα. Αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς να αθλείται, καθώς τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορεί να είναι.
Από Τσιάκου Χρύσα