Ανακαλύφθηκε παλιός τρισδιάστατος χάρτης της Ευρώπης από την εποχή του Χαλκού

Ανακαλύφθηκε κατά πάσα πιθανότητα ο παλαιότερος τρισδιάστατος χάρτης της Ευρώπης που είχε βρεθεί το 1900 στη Βρετάνη της Γαλλίας, σε έναν από τους τοίχους του πέτρινου τάφου Σεν Μπελέκ. Το εύρημα εξ αρχής ήταν σπασμένο και ο λόγος είναι άγνωστος.

Η πλάκα αυτή δεν απασχόλησε για παραπάνω από έναν αιώνα, ώσπου το 2014 ήρθε και πάλι στο φως, στο υπόγειο του σπιτιού του αρχαιολόγου που είχε κάνει και την ανακάλυψη της το 1900, Πολ ντι Σατελιέ .

Με 3D εικόνες υψηλής ανάλυσης και φωτογραμμετρία πλάκας, μία ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια μπόρεσε να επιβεβαιώσει, ότι οι γραμμές και τα σχήματα που έχουν χαραχθεί στην πλάκα ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στην περιοχή που περικλείει τον ποταμό Οντέ.

Μετά από μελέτη χρόνων, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο φτιαγμένο σε πέτρα, από την εποχή του Χαλκού. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα να αποτελεί, τον πιο παλιό τρισδιάστατο χάρτη της Ευρώπης.

Όσο για το λόγο δημιουργίας του χάρτη δεν μπορεί να υπάρχει σαφώς δεδομένη αιτία, εικάζεται όμως ότι κάποιος τοπικός άρχοντας των πρώτων χρόνων της εποχής του Χαλκού, θέλησε να επιβεβαιώσει την ιδιοκτησία της γης του.

Ο χάρτης αυτός σύμφωνα με τη μορφή και τις συντεταγμένες του, θα μπορούσε να ταυτιστεί με τους σημερινούς χάρτες της Google.

Leave a Comment