Ταξιδεύουμε στα Κανάλια Καρδίτσας

Τα Κανάλια είναι χωριό του νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα του δήμου Μουζακίου. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 340μ., στους βορειοανατολικούς πρόποδες των Αγράφων, 14 χιλιόμετρα δυτικά από την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με το χειρόγραφο από τον Θεόδωρο Γ. Πάσχο του 1949, βασισμένο σε χειρόγραφο του Γούλα Ευαγγ. Πάσχου του 1785, την  περίοδο της τουρκοκρατίας, ήταν βακούφι της γυναικείας μονής Λυκουσάδας, στη Λοξάδα. Στην περιοχή υπήρχαν πήλινοι αγωγοί με τα οποία μεταφερόταν νερό στη Λοξάδα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, μετέφεραν το γάλα από τα αιγοπρόβατα της μονής. Πιστεύεται ότι η λέξη Κανάλια είναι προελεύσεως ιταλικής , κατάλοιπο της Ενετοκρατίας και δια το “Φρούριον” (κάστρον) της γείτονος κωμοπόλεως Φαναρίου Καρδίτσας.

Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα, δύο ή τριών ορόφων και κεραμόσκεπα, κτισμένα με ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Από την κορυφή του λόφου Άη- Λια, στον οποίο υπάρχει άλσος, η θέα είναι πανοραμική και μαγευτική.

Το χωριό διαθέτει λαογραφικό μουσείο, το οποίο αρχικά στεγαζόταν στο πνευματικό κέντρο του χωριού, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ιδρύθηκε το 1976. Ο κύριος ναός είναι αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο τωρινός ναός άρχισε να κτίζεται το 1894 στη θέση παλαιότερου μικρότερου ναού, ο οποίος είχε κτιστεί το 1856 και αποπερατώθηκε το 1934. Είναι κτισμένος στο ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλου. Με μήκος 30 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της περιφέρειας. Ο τρούλος του ναού φτάνει σε ύψος 20 μέτρων. Στο λόφο πάνω από το χωριό, βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Είναι τρίκλιτη βασιλική κτισμένη το 1903.

Το χωριό διαθέτει λίγους παραδοσιακούς ξενώνες και ταβέρνες με παραδοσιακά και νόστιμα πιάτα. Λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη της Καρδίτσας, είναι εύκολο για κάποιον να μείνει στην πόλη και να το επισκεφθεί, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα.

Leave a Comment