Παναγιώτης Βλάχος: Χρέος μας να πραγματοποιήσουμε την τελευταία επιθυμία της Φώφης Γεννηματά, που είναι η ενότητα της παράταξης

Κύριε Βλάχο, θα ξεκινήσω με το πρόσφατο, πολύ δυσάρεστο γεγονός, αυτό της απώλειας της Φώφης Γεννηματά.  Λίγες ημέρες μετά, πώς σας βρίσκει η απουσία αυτή σαν παράταξη και τι θα σας μείνει από εκείνη σε πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο;

Ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη που μας γέμισε θλίψη. Ακόμη δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ιδιαίτερα όσοι δουλέψαμε στενά με την Φ.Γεννηματά τα τελευταία χρόνια και γνωρίσαμε την ποιότητα της, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, το αληθινό της χαμόγελο, νιώθουμε ένα μεγάλο κενό. Εξάλλου αυτό το συναίσθημα κατέκλυσε και τους πολίτες, ασχέτως αν την είχαν γνωρίσει ή όχι. Η Φώφη εξέπεμπε καλοσύνη, αλήθεια, αυθεντικότητα, ανθρωπιά. Και μπόλιασε με αυτά την πολιτική της πορεία, τη σχέση της με το λαό και το κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι σε ανοδική πορεία. Τώρα απομένει σε εμάς να κρατήσουμε την τελευταία της επιθυμία, που είναι η ενότητα. Να ξαναδούμε ψηλά την παράταξη ενωμένη και νικηφόρα. Αυτό μας δεσμεύει για το μέλλον, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην απουσία της.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των επερχόμενων εκλογών, για την ανάδειξη προέδρου. Ασχέτως αποτελέσματος, πιστεύετε πως αυτή η μεγάλη αλλαγή, θα σας βρει ενωμένους και πιο ισχυρούς, ενδεχομένως και σε ποσοστιαία βάση;

Κανείς πολίτης δεν σε εμπιστεύεται αν δεν βλέπει ότι το κόμμα είναι ενωμένο, μια γροθιά απέναντι σε αντιπάλους και προβλήματα. Και η ενότητα χτίζεται σε στέρεη πολιτική βάση, όταν πιστεύεις στις ίδιες αξίες, θέσεις, στόχους. Είναι στο χέρι κάθε υποψηφίου να κρατήσουμε την αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο και να συζητήσουμε πώς θα ξαναγίνει το Κίνημα Αλλαγής, υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Αλλά και όλων των πολιτών που θα πάνε στην κάλπη. Αυτοί θα αναγεννήσουν το κόμμα, αυτοί θα δώσουν δύναμη στην επόμενη ηγεσία να ξαναχτίσει τις οργανώσεις, τα δίκτυα, τους τομείς πολιτικής, για να γίνουμε ξανά ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όπως ήταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ.

Θα επιθυμούσατε πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ ή πιο ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές;

Θα επιθυμούσα ένα δυνατό προοδευτικό κόμμα που δίνει νόημα και περιεχόμενο στα σύμβολα, αλλά κυρίως μάχεται για αυτούς που μένουν πίσω, τους πολλούς. Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής ή και τα δύο μαζί, θα το αποφασίσει το συνέδριό μας. Τα σύμβολα θα τα τιμήσουμε. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα ονόματα ή τα σύμβολα δεν μας εμπόδισαν ούτε να φτάσουμε στο 4.5% ούτε μετά να ανέβουμε στο 8.1%. Άρα σημασία έχει να μας αγκαλιάσει ξανά η κοινωνία και να εκφράσουμε τις διεκδικήσεις της. Να γίνουμε ξανά κίνημα λαού, κίνημα ανατροπής και σύντομα επιλογή εξουσίας. Έτσι θα τιμήσουμε και τα σύμβολα και θα ξανασηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο και σε σχέση με την πανδημία, βλέπουμε έναν αριθμό κρουσμάτων που σε λίγο θα αγγίξει τον πενταψήφιο. Τι πήγε λάθος από πλευράς κυβέρνησης ή και πολιτών;

Αντιφατικά και δειλά μέτρα, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και επιπολαιότητα οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Είμαστε χαμηλά στους εμβολιασμούς, γιατί η κυβέρνηση δεν επέκτεινε την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο, όπως πχ έκανε η Πορτογαλία, ενώ άργησε να το πράξει με τους υγειονομικούς. Δίχασε τους πολίτες “τσουβαλιάζοντας” τους ανεμβολίαστους με τους αντιεμβολιαστές. Δε δημιούργησε γρήγορα κινητά συνεργεία και άφησε την πρωτοβάθμια υγεία ανυπεράσπιστη, ενώ οι έλεγχοι εξαφανίστηκαν, μεταδίδοντας μια πραγματικότητα χαλάρωσης. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό και επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι επικίνδυνη.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια κλιματική αλλαγή, που έχει επίπτωση σε όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης που θα προτείνατε σαν Κίνημα Αλλαγής; Τουλάχιστον όσον αφορά στη χώρα μας.

Είναι η ύστατη μάχη, μάχη επιβίωσης για όλους μας και όχι μια αφηρημένη συζήτηση “εκεί έξω”. Η Ελλάδα βρίσκεται στον κυκλώνα της κλιματικής κρίσης και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε οι φυσικές καταστροφές, οι απώλειες ανθρώπων και περιουσιών, η ερημοποίηση ολόκληρων περιφερειών, το κόστος ζωής και η φτώχεια, είναι προ των πυλών. Κλιματική κρίση, ίσον κοινωνική κρίση. Αφορά κάθε πτυχή της ζωής μας. Γι’ αυτό το Κίνημά μας πρώτο πρότεινε νέα νομοθεσία για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση μεγάλου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ανακαινιστούν κτίρια, να γίνουν ανθεκτικές οι δημόσιες υποδομές μας, να βοηθηθεί ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, αλλά και να παράγουμε στην Ελλάδα φιλική για το περιβάλλον τεχνολογία, για ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς. Και όλα αυτά – και κυρίως πώς θα χρηματοδοτούνται –  να τα αποφασίζουν οι πολίτες, όχι τεχνοκράτες σε κλειστά δωμάτια. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε και δυστυχώς έχουμε αργήσει.

Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής

Leave a Comment